Ekonomi

Ekonomisk hållbarhet

Många mellanklassrestauranger har dålig ekonomi eller små marginaler vilket ofta nämns som anledning för att till exempel inte servera mer ekologiskt, även om viljan finns. Men det är faktiskt ekonomiskt smart att vara miljövänlig! Det finns mycket pengar att spara på en bra diskteknik, mindre matsvinn, och lägre vatten- och elförbrukning.

Information

Livsmedelsverket tipsar! Handbok för minskat matsvinn

Naturvårdsverkets avfallsförebyggande program

Samarbete för minskat matsvinn (SAMS) – hemsida med tips och goda exempel

Konsumentföreningen har också bra råd

Nordens guide till miljövänlig och lönsam köksdrift

Allt om matsvinn på föreningen Matsvinnets hemsida

Verktyg

Lär dig mer om städning i Coronatid med Anna Dahlqvist, Diskteknik

Allt om städ på Prevents hemsida

Minska ditt matsvinn och para pengar med Unilevers program

Goda exempel

Destination Sigtuna samarbetar kring matsvinn, palmolja och klimatdeklaration.

Clarions små tallrikar ger vinst för både mat och ekonomi.