Om oss

Vi är många som äter ute på restaurang och genom våra val påverkar vi vår omgivning. Det är både vi som restauranger, gäster och leverantörer som måste agera.

U&We, tillsammans med restauranger i framkant och leverantörer vill påverka restaurangbranschen att jobba mer hållbart. För lite händer just i denna bransch. Om vi ska minska människans påverkan på naturen och jordens resurser så måste vi jobba aktivt i alla områden.

När vi säger ”Hållbarhet” tänker vi framförallt på fem områden: Mat, Miljö&Klimat, Reko, Kommunikation, Ekonomi. Det hela naturligtvis med gästen i centrum. Att äta på restaurang ska lämna en god eftersmak både i munnen och i hjärtat!

Hållbara Restauranger är inte en ny märkning eller ett pris man vinner, utan en process med slutmål som man kanske aldrig når. Vi är dock medvetna om att vi måste börja ta ansvar för den påverkan som vår bransch har. I denna process så inbegriper vi också våra gäster. Förstudien till projektet visade att det finns ett relativt stort gap mellan det restauranger gör och gäster vill ha. Vi vill bli bättre på att kommunicera om vårt jobb inom hållbarhet!

Vilka är vi?

Initiativet samlade inledningsvis en grupp intressenter som vill ligga i framkant inom sitt respektive område. På leverantörssidan Saltå Kvarn, Kafferosteriet Löfbergs, Diskteknik, Lantmännen Cerealia samt KRAV. Restauranger som bidragit är Mässrestauranger, Zócalo samt Högskolerestauranger AB och Arlanda Gymnasiet. U&We är konsultföretaget som startade initiativet och håller i projektet.

Sedan 2015/16 kör vi program i Stockholm och Göteborg där vi träffas och har olika workshops inom mat, miljö och människan, ekonomi och märkningar, kommunikation. Tillsammans med coacher från Sustainergies genomförs nulägesanalys på varje restaurang och vi jobbar med vår verktygslåda för att utveckla hållbarhetsarbetet på plats. Och så kommunicerar vi såklart. Både på plats i restaurangerna och i olika media.

Framöver är planen att fortsätta sprida konceptet till många fler restauranger i Stockholm, Göteborg och till hösten Malmö, samt till andra städer som Umeå, Örebro, Uppsala, Linköping… överallt där det finns passionerade restauranger som vill samverka för en hållbar restaurangnäring!

En väldigt spännande resa, och vi ser fram emot att få göra den tillsammans!

När vi blir inspirerade, lär oss något viktigt eller vill berätta om det vi gör så delar vi med oss det här på Facebook. Vi finns också på Twitter och Instagram under @SustRestaurants. Men detta är inte en ensidig kommunikation! Vill du visa oss något bra, informera oss, eller sprida nyheter så gilla, tagga och dela med dig på våra sociala mediakanaler!

Är det något du undrar över? Skicka gärna ett mejl till någon av oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *