Lunchrestaurangen satsar på närproducerat och lokalt!

Lunchrestaurangen satsar på närproducerat och lokalt!

Hanna Rabanne köksmästare på P2 berättar varför de de är med i Hållbara Restauranger

Hösten 2017 startades Hållbara Restauranger i Malmö upp och Smarta Kök medverkar med två restauranger. Restaurang P2 är en lunchrestaurang som även erbjuder catering. Köksmästaren Hanna Rabanne har svarat på tre korta frågor om hållbarhet.

Varför valde ni att gå med i Hållbara Restauranger?

Personligen har jag länge haft dåligt samvete för hur vi missbrukar jordens resurser. Eftersom hållbarhet alltid finns med i våra beslut och att vi hela tiden försöker vara så klimatsmarta som möjligt, så var det inte svårt beslut att gå med i projektet. Förhoppningar med projektet är att vi kan lära av varandra och vara förebilder och visa vägen för resten av våra kollegor i branschen.

Vilka utmaningar ser ni inom restaurangbranschen när det kommer till hållbarhet?

Utmaningarna ligger i att hitta och utbilda personal i hållbarhet. I viss mån få gäster att förstå och uppskatta det som kan skilja en hållbar restaurang från dagens traditionella. Bra leverantörer som arbetar aktivt med hållbarhet. Att bli konkurrenskraftiga = det får inte vara dyrare att bedriva hållbar restaurang.

Hur skulle ni vilja se utvecklingen av restaurangnäringen?

Generellt så önskar jag se en högre status för kvalitet och mindre fokus på kvantitet. En ökad flexibilitet i utbudet för att komma till rätta med matsvinn. Arbeta mer med säsongen och låt grönsaker ta större plats på tallriken på bekostnad av det animaliska proteinet. Möjligheten till bra ekologiska alternativ bör bli bättre.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *