Jubileum 2018

Vinnare

 

Årets Hållbara Kommunikatör

SÖDRA TEATERN  MOSEBACKE

Med små medel och stor vilja har restaurangen på kort tid lyckats bli en mer hållbar verksamhet – och dessutom fått med sig sina gäster på vägen. I nära samarbete med sin hållbarhetscoach har restaurangen Mosebacke Etablissement tagit hållbara beslut. De har exempelvis lyckats få med gästerna på en helt vegetarisk middagsmeny och slutat med sugrör, snittblommor och värmeljus. Förändringarna har kommunicerats på ett lättsamt sätt med glimten i ögat och målgruppen i åtanke – bland annat med devisen ”#hållbarkärlek varar längst” på sociala medier.

https://sodrateatern.com/pa-tallriken/mosebacke-etablissement-en-del-av-hallbara-restauranger/

 

Årets Hållbara Innovatör

vRÅ

På vRÅ möter japansk teknik och tradition den moderna nordiska gastronomin med en helt egen touch. Köksmästare Sofia B. Olsson har valt att arbeta med fisk och skaldjur i säsong och enbart från Sverige och Nordatlanten. Idag deltar Sofia i flera forskningsprojekt för att hitta mer hållbara fångst- och odlingsmetoder. Av en tillfällighet fick hon upp ögonen för det övertagande japanska jätteostronet. Tack vare att hon bestämde sig för att det bästa sättet att bekämpa de invasiva ostronen var genom att äta upp dem, har hon tillsammans med ostrondykare Lotta Klemming varit med att introducera detta lokalt handfiskade ostron på restaurangmarknaden. Ett spännande exempel på där innovation och hållbarhet går hand i hand.

http://www.restaurangvra.se/

 

Årets Hållbara Eldsjäl

Maria Stridh, Mässrestauranger i Stockholm & Malmö

Maria Stridh är VD för Mässrestauranger där bl.a. Teaterbaren, Stadshusrestauranger och Mässrestauranger i Malmö och Stockholm ingår. Alla restaurangerna i kedjan arbetar aktivt med hållbarhetsfrågorna och är antingen Svanen-märkta eller KRAV-certifierade. Marias devis är att alla enheterna är helt transparenta mot sina kunder, och att hållbarhet är en resa där man är öppen med hur långt man har kommit på vägen. Som den första restauratören att gå med i nätverket, har hon lagt både tid, pengar och stort engagemang på att hjälpa till att bygga upp Hållbara Restauranger. Utan Maria hade nätverket, och alla de goda initiativ som tagits, inte blivit till!

 

http://massrestauranger.se/om-oss-2/hallbarhet/malmo/

 

Årets Hållbara Meny

Junibackens restaurang

Junibacken har under våren börjat erbjuda vegomat till barnen, ett initiativ vi applåderar. De är sedan tidigare KRAV-certifierade och arbetar innovativt med att minimera sitt matsvinn genom regelbundna svinnfikor. Junibackens meny erbjuder nu de små gästerna val av mat som inte äventyrar kommande generations möjligheter – samtidigt som det smakar toppen! Genom en kombination av innovation och kommunikation har Junibacken lyckats skapa en meny i hållbarhetens tecken för nästa generations restaurangbesökare.

https://www.junibacken.se/just-nu/junibacken-inleder-samarbete-med-vego-mattias/

 

Årets Hållbara Restaurang

Gotthards Krog

Gotthards har under året gjort stora satsningar där hållbarhetstanken följer med i allt från val av transporter med cykelbud, ökad nivå i KRAV-certifieringen och val av odlare som levererar direkt till verksamheten. Med den nya lunchsatsningen ”Svinngott” räddar restaurangen dagligen frukt och grönt som annars skulle ha kasserats av grossisten. I samma satsning har Gotthards gått över till en helt vegetarisk lunchmeny med möjlighet att köpa till kött. Restaurangen driver även en egen odling som ger grönsaker till middagsserveringen och som även ger arbetstillfällen i Umeå. Med detta gedigna hållbarhetsarbete på många fronter har Gotthards förändrat beteendet och attityder hos både grossister och gäster, stammisar som nya.

https://gotthardskrog.se/