Ny omgång våren 2017!

Vill du vara med och förändra restaurangbranschen till en mer hållbar näring och samtidigt öka kundnöjdheten och restaurangens lönsamhet? Våren 2017 startar vi nya omgångar i Stockholm och Göteborg! Som medlem i nätverket får ni: Verktygslåda kring hållbarhet — Initial statusanalys — Fyra workshops  Fyra träffar med en egen coach på er restaurang — Nätverksträffar    Stockholm 14 februari, 7 mars, 28 mars och 25 april Det är alltid […]

Read Me Leave comment

Intervju med restaurang VOLT

En 5-minuters intervju med Fredrik, Johan och Peter på restaurang VOLT   Varför valde ni att gå med i Hållbara Restauranger? För att givetvis förbättra vår egna nivå av hållbarhet men också för att påverka fler att tänka som oss. Vilka utmaningar ser ni inom restaurangbranschen när det gäller att jobba med hållbarhet? Största utmaningen är nog att på ett ”naturligt” och okonstlat sätt förmedla hållbarheten […]

Read Me Leave comment

Intervju med World Animal Protection Sverige

En 5-minuters intervju med Elisabeth Tjärnström, sakkunnig och programansvarig på World Animal Protection Sverige Varför valde ni att gå med i Hållbara Restauranger? Vi tycker det är viktigt att restaurangbranschen börjar arbeta mer aktivt med och prata om hållbarhetsfrågor, och djuromsorg mer specifikt. Vi vet att mer än hälften av det kött som konsumeras i Sverige är importerat, och detta framför allt på restauranger och […]

Read Me Leave comment

Hållbara Restauranger Göteborg i P4!

Idag medverkade Lotta Bäckström, krögare och kokboksförfattare och delaktig i Hållbara Restauranger i Göteborg, med Annika Källvik, projektledare för Hållbara Restauranger, Göteborg, i P4 SR, P4 Sveriges Radio Göteborg. Hos Stefan Livh. Vi talade vegetarisk matlagning, och inspirerade familjer och fler att det är enkelt och gott att laga vegetariskt. Lotta Bäckström har, tillsammans med Carin Jämtin, skrivit boket ” 30 dagar vegetariskt – himla […]

Read Me Leave comment

Intervju med Skepparholmen Nacka

En 5-minuters intervju med kökschef Martin Åleberg på Skepparholmen Nacka om Hållbara Restauranger Varför valde ni att gå med i Hållbara Restauranger? Därför att det är vi kockar och kallskänkor som behöver träffas och prata mat och miljö. Det är vägen fram för att vi ska komma vidare när det gäller mat och dryck eftersom området är så komplext och kräver så mycket kunskap. Andra miljöåtgärder […]

Read Me Leave comment

Ett smakprov på Hållbara Restauranger

Ett smakprov på vad medlemmar i Hållbara Restaurangers nätverk får ta del av. Under våren höll två av våra coacher en workshop med restaurangpersonalen på GöteborgsOperan. Deltagarna fick klimatberäkna olika recept med en efterföljande diskussion kring olika råvarors klimatpåverkan och hur de nya insikterna skulle kunna användas i den dagliga verksamheten.

Read Me Leave comment

”Vote with your fork”

Läser Helena Wistrands summering av Global Gastronomy Day, som arrangerades den 5 september på Fotografiska av White guide, och gläds över att det man pratat om går väl i linje med det vi gör inom Hållbara Restauranger. ”Kunskap och samarbeten är nyckeln”Inom Hållbara Restauranger har vi utvecklat ett program med fyra workshops där restauratörerna får ny kunskap eller kunskap i ny tappning. Dessutom inleds utbyten […]

Read Me Leave comment

Intervju GöteborgsOperans restaurang

En 5-minuters intervju med Kristina Hauge (food and beverage manager), Linda Rullander (restaurang- och miljökoordinator) och Johan Roos (kökschef) Varför valde ni att gå med i Hållbara Restauranger? Vi är sedan 2011 en Svanenmärkt restaurang och arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor sedan många år och det vi har saknat är samverkan mellan fler aktörer i branschen så att vi, starka, tillsammans, kan driva frågor om hållbarhet […]

Read Me Leave comment

Nudging och hållbar konsumtion

2016-05-04   Under Klimatforum 2016 hölls ett seminarium om livsstil och konsumtion och om ”konsten att välja rätt”. En av våra coacher i Stockholm var på plats. Hanna Brolinson och Joanna Dickinson, båda klimathandläggare på Naturvårdsverket, berättade om svenskarnas konsumtion och dess klimatpåverkan. Till skillnad från klimatpåverkan från produktionen så har svenskarnas klimatpåverkan från konsumtion inte minskat. Detta leder inte till att vi släpper ut […]

Read Me Leave comment

Ursprungsmärkning av kött – inte enda frågan kopplat till hållbarhet på restaurang

2016-02-29   I gårdagens Expressen skriver Per Bolund och Sven-Erik Bucht att de vill se en ursprungsmärkning för kött på restaurang. Bra förslag, men det behövs mer än så för att göra restaurangbranschen mer hållbar. Nu är det dags för restaurangbranschen att ta ansvar och arbeta aktivt med alla hållbarhetsfrågor – som gäst ska du veta vad restaurangerna serverar och under vilka förhållanden maten har producerats. […]

Read Me Leave comment