Vår historia

Nätverket Hållbara Restauranger grundades 2013 och firar snart 10 år. Vi har haft en fantastisk resa. Här är några av våra milstolpar.

Initiativet grundas alltså 2013 och samlar inledningsvis en grupp intressenter som vill ligga i framkant inom sitt respektive område. På leverantörssidan Saltå Kvarn, Kafferosteriet Löfbergs, Diskteknik, Lantmännen Cerealia samt KRAV. Restauranger som bidragit är Mässrestauranger, Zócalo samt Högskolerestauranger AB och Arlanda Gymnasiet. I dag består styrgruppen av WWF, Mässrestauranger, Oddbird, Destination Sigtuna, Kungliga Djurgårdens Intressenter och U&We.

Under 2015/16 börjar vi anordna program i Stockholm och Göteborg där vi träffas och har olika workshops inom mat, miljö och människan, ekonomi och märkningar, kommunikation. Tillsammans med coacher från Sustainergies genomförs nulägesanalys på varje restaurang och vi jobbar med vår verktygslåda för att utveckla hållbarhetsarbetet på plats. Och så kommunicerar vi såklart. Både på plats i restaurangerna och i olika media.

Nätverket sprids och under hösten 2017 startar nätverket även i Malmö och i Umeå. Framöver är planen att fortsätta sprida konceptet till många fler restauranger i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå, samt till andra städer som Karlstad, Örebro, Uppsala, Linköping… överallt där det finns passionerade restauranger som vill samverka för en hållbar restaurangnäring!

I september 2018 har vi femårsjubileum! Vi bjuder in till stor fest på Södra Teaterns champagnebar i Stockholm där vi bland annat gästas av Paul Svensson från Fotografiska. Under kvällen kan vi dela ut priser i kategorierna Årets hållbara restaurang, Årets hållbara innovatör, Årets hållbara kommunikatör, Årets hållbara eldsjäl och Årets hållbara meny. Vilken kväll!

Under vårvintern 2020 sätter covid 19-pandemin käppar i hjulet för hela restaurangbranschen och såklart även nätverkets fysiska träffar. Vi ställer om och anordnar digitala träffar och stöttar våra restauranger i bland annat personalfrågor, som i kampanjen Bonde söker personal. Pandemin har fortfarande, hösten 2022, en stor påverkan i restaurangbranschen, men vi har kunnat återuppta våra fysiska träffar. Dock har vi fortsatt att även ha digitala träffar, inte minst för att kunna ”träffa” restauranger utanför Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå.

Arbetet med Hållbara Restauranger har varit en väldigt spännande resa, och vi ser fram emot att fortsätta att göra den tillsammans med våra medlemmar!

När vi blir inspirerade, lär oss något viktigt eller vill berätta om det vi gör så delar vi med oss det här på Facebook. Vi finns också på Twitter och Instagram under @hallbararestauranger. Men detta är inte en ensidig kommunikation! Vill du visa oss något bra, informera oss, eller sprida nyheter så gilla, tagga och dela med dig på våra sociala mediakanaler!

Är det något du undrar över? Skicka gärna ett mejl till någon av oss.

Vår styrgrupp

Vi har förmånen att ha en fantastisk styrgrupp som driver nätverket framåt med sin oerhörda branschkunskap. Tack alla för ert engagemang!

SAMARBETSPARTNERS