Miljö och klimat

Matens klimat- och miljöpåverkan

Det låter kanske märkligt, men mat har en stor klimatpåverkan. Idag ligger vi på 1,5 ton CO2/person bara för mat, och det gäller att få ner det till 1 ton totalt (inkl. flyg m.m.) för att stabilisera klimatet. Det finns många åtgärder du kan vidta på din restaurang, även inom andra områden, för att bli mer miljö- och klimatanpassad!

Information

Att välja rätt el är ett enkelt och billigt sätt att göra skillnad för miljön. Det räcker med ett telefonsamtal till ditt elbolag. Fråga efter Bra Miljöval-märkt el eller klimatpositiv el.

Lär dig mer om energieffektivisering på restaurang och hotell via Energimyndighetens kunskapsportal. Du behöver skaffa dig ett konto för att komma åt webbutbildningarna.

Att ha avfallssortering med många olika fraktioner, inklusive matavfall,  spar både energi och resurser.  Läs mer här!

Verktyg

Ha koll på vilka krav som gäller för att blir Svanenmärkt

Miljödiplomering: ett enkelt system som ger ordning och reda

Klimatdiplomering: få koll på din klimatpåverkan

Klimatberäkning och klimatkompensation”Det man inte mäter kan man inte påverka.”
Få koll på kolet och ta klimatansvar, samt minska behovet och beroendet av fossil energi.

Upphandlingsmyndighetens nyttokalkylator heter numera LCC-verktyg och tar hänsyn till inköpets hela livscykelkostnad.

Solidarisk återvinning genom Greenchild som både spar kostnader för dig, ger jobb till fler på Samhall samt ger överskottet till Hand in Hand.

Goda exempel

Fler restauranger i Stockholm ser till att deras matavfall blir energi åt andra genom biogas.

Teaterbaren i Stockholm arbetar aktivt med hållbarhet.

Max Hamburgare har bland annat 100 procent klimatkompensation, CO2e-märkning av menyn och hälsosamma alternativ.

Posthotellets nya satsning – takodling i Göteborg som försörjer restaurangerna vRÅ och Norda med grönsaker.

Palmoljefritt på Universeums restauranger i Göteborg.

Gothia Towers har biodling på taket.