Aktuellt

Hållbara inköp av kyckling

Den 16 september träffades vi digitalt för en ny nätverksträff med Hållbara Restauranger och våra gästföreläsare Nora och Karolina som jobbar med företagsrelationer på Djurens Rätt. Temat för träffen var hållbara inköp av kyckling – med fokus på kycklingar för att de är flest men har det sämst. Djurens Rätt grundades 1882 och är en…
Läs mer

Kopparhatten Falun ny medlem i Dalarna!

Vi vill välkomna en ny medlem i nätverket: Kopparhatten Falun! Vi passade på att fråga Ali Habibpoor om varför de valde att gå med, hur de ser på utmaningarna inom branschen och hur de vill att framtiden ska se ut. Varför valde ni att gå med i Hållbara Restauranger? Att gå med i Hållbara Restauranger…
Läs mer

Framtidens Sjömat – äta maneter?

Digital nätverksträff I tisdags var det dags för höstens första digitala nätverksträff. Med oss hade vi deltagare utspridda över landet där bland annat Stockholm, Västkusten och Storuman fanns representerade. Nätverksträffen arrangerades tillsammans med Maria Bodin från Scary Seafood på temat Framtidens Sjömat. Scary Seafood är ett projekt med syfte att väcka nyfikenhet runt ny mat…
Läs mer

Veckans restaurang: Elwing & Co

Vi vill stötta våra medlemmar och dela deras berättelser och upplevelser av tiden sedan mitten på mars när Covid-19 vände upp och ner på restaurangbranschen över en natt. Först ut är Elwing & Co. Vi är medlemmar i Hållbara Restauranger och jobbar med catering och evenemang för företag och privatpersoner. Vi driver också café och…
Läs mer

Alkoholfri dryckesmeny?!

Alkoholfritt, eller alkoholbefriat som en del kallar det, har vuxit kraftigt under de senaste åren. Inom nätverket Hållbara Restauranger är vi nyfikna på hur ni och era gäster ser på frågor kring alkoholbefriade viner. Vi skulle vara jätteglada om ni ville besvara några korta frågor som vi sammanställt i en enkät. Resultaten kommer vi presentera…
Läs mer

Kommunikationspaket för WWFs guider

WWF har för avsikt att ta fram ett kommunikationspaket kring konsumentguiderna Köttguiden och Fiskguiden, för butiker och restauranger för att få större spridning  av guiderna bland konsumenter. För att landa rätt vill de gärna bolla detta med några restauranger som känner till guiderna. “Har du möjlighet att lämna synpunkter på nedan frågor så vore det…
Läs mer

Grönt ljus för insjöfisk

WWF lanserade årets Fiskguide i slutet av maj och det finns både glädjeämnen och tråkiga nyheter i det senaste om läget för den vildfångade fisken och odlade arter. Fiskguiden fokuserar på beståndens status t.ex. fisketryck, ekosystemspåverkan som kommer av olika fiskemetoder och fiskeförvaltning vad gäller de vildfångade fiskarna. För de odlade arterna studerar man ynglens…
Läs mer

Städ & hygien

Anna Dahlqvist på Diskteknik delade med sig av några tips kring städning som funkar både i vanliga och i Coronatider under vårens andra digitala nätverksträff. I all korthet är det kunskap och de fyra delarna i Zinners cirkel som är viktigt att komma ihåg: Kem, Mekanik, Tid & Temperatur. I den bästa av världar läggs…
Läs mer

Sigtunahöjden

Debatt: Rädda restaurangbranschen och gör den hållbar – samtidigt!

Coronakrisen slår extremt hårt mot restaurangbranschen som i stort sett står utan intäkter. Stöd har presenterats till andra hårt drabbade branscher och vissa lättnader för småföretagare vad gäller skatteinbetalningar har tagits fram. Vi ser inte att detta räcker när kassaflödet försvinner, utan det krävs ett räddningspaket även för denna bransch! Coronakrisen slår extremt hårt mot…
Läs mer

Bordsservering på restaurang

De senaste föreskrifterna från Folkhälsomyndigheten säger att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. När man läser texten i föreskriften står så här:…
Läs mer