Hotell Kristina ny medlem i Sigtuna

Hotell Kristina ny medlem i Sigtuna

Tidigare i år blev Hotell Kristina medlem i vårt nätverk. Vi passade på att fråga kökschefen Tobias om varför de valde att gå med, hur de ser på utmaningarna inom branschen och hur de vill att framtiden ska se ut.

Varför valde ni att gå med i Hållbara Restauranger?

Jag heter Tobias, är kökschef på Hotell Kristina, och har arbetat här i drygt 12 år. Redan när jag började hade hotellet haft fokus på bra, lokalproducerade råvaror och schysst djurhållning i många år. Idag är vi Svanenmärkta och har som ett av få hotell i Sverige en restaurang med 2 KRAV-märken. Runt 65% av det ni äter och dricker hos oss är ekologiskt och godkänt av KRAV och det är inget vi planerar att dra ner på utan tvärtom. Att vara med i miljöfokuserade nätverk, som Sigtunas Hållbar Destination och Hållbara Restauranger, är otroligt viktigt för oss. Det utvecklar oss, ger idéer till förbättringar och sporrar oss att alltid bli bättre.

Vi vill också visa att hållbarhet genomsyrar allt vi gör, exempelvis renoverade vi nyss med ekologiska, svenska ekgolv, vi har installerat bergvärme i ett av våra tre hus, har företagselbil, egen bikupa, en bar med enbart ekologiska viner, ekologisk öl och ekologisk läsk samt svenska spritsorter mm.

Vilka utmaningar ser ni inom restaurangbranschen när det gäller att jobba med hållbarhet?

Vi har fortfarande svårt att kunna ta extra betalt för de ekologiska matupplevelser vi erbjuder hotellets gäster, utan ligger på samma priser som de kollegor som väljer att köpa in billigare råvaror och halvfabrikat. Och priset styr fortfarande för många. Det här tror och hoppas jag kommer att ändras.  

Hur skulle ni vilja se utvecklingen av restaurangnäringen?

Vi skulle faktiskt vilja ha en större transparens och ett krav på information, så konsumenten kan göra medvetna val även i vår bransch. När man handlar hem sin privata mat idag tar man dagligen ställning och beslut om vilka råvaror man köper in – ska det bli ekologisk gurka och KRAV-märkt kyckling ikväll till middag eller inte? Fler och fler väljer hållbara råvaror. Alla restauranger/hotell borde ha informationskrav gällande ursprung och miljömärkning.

Stort tack för era svar och välkomna till nätverket!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *