Avfall och kompost var temat på nätverksträff hos Oaxen Krog & Slip

Avfall och kompost var temat på nätverksträff hos Oaxen Krog & Slip

Agneta Green välkomnade tillsammans med Michelle Palmstierna oss till Oaxens vackra lokaler på Djurgården och inledde med att berätta historien bakom Oaxen Krog & Slip och den byggnaden som nätverksträffen hölls i. Efter många år på ön Oaxen så öppnades möjligheten att bygga en ny lokal på Djurgården. I och med att lokalen byggdes från grunden kunde Agneta & Magnus vara med och påverka och se till att olika hållbarhetslösningar och effektiviseringar var integrerade redan från början. Agneta berättade bland annat om värmesystemet som återvinner all spillvärme – på sommaren kyls byggnaden och på sommaren värms byggnaden. I köket installerades en kompostkvarn i disken där matavfall och fett samlas i en tank som töms en gång i månaden. Lösningar som kan vara svåra att få till i efterhand!

Oaxen sorterar idag sitt avfall i 15 (!) fraktioner. Vid rundturen fick vi se att detta är möjligt även om soprummet är litet. Vissa fraktioner sorteras inne i restaurangen i skåp så som glödlampor och batterier medan de stora avfallsfraktionerna som plast, glas och papper finns i soprummet.

Bokashi

Oaxen har inte nöjt sig med sin kompostkvarn som gör matavfall till biogas, utan sorterar sommartid ut sina vegetabilier till en bokashi. Bokashi är en metod där matavfall fermenteras och blir till jord. Denna kompostmetod är även kolbindande. Komposten används på restaurangens egen odling på Djurgården. Grönsakerna som växer där serveras sedan i restaurangen – på så sätt finns ett cirkulärt kretslopp inbyggt i verksamheten.

Greenchild – Solidarisk återvinning

Dagens gäst var Hasse Söderberg från Greenchild som erbjuder solidarisk återvinning. Idén till företaget kom efter ett besök i Mumbais slum i Indien. I Mumbai hanteras 80 % av allt avfall i just slumområdet. Detta inspirerade Hasse till att starta ett hållbart återvinningsbolag, där Greenchild ger bort 8 % av vinsten till miljöprojekt runt om i världen som stödjer bland annat utbildning och solceller. Greenchild har även ett projekt i Indien, Pahadi Waste Warriors, där Greechild stöttar arbetet med sortering och återvinning.

Greenchild i Sverige

I Stockholm erbjuder Greenchild restauranger ett upplägg kring sophantering som innehåller följande:

  • Fri analys/inventering som jämför priserna med Stockholm Vatten och Avfall
  • Förslag på bra och kostnadseffektiva lösningar – t.ex installera kartongpress
  • Rådgivning
  • Utbildning personal – tar med personalen till Högdalen och visar hur det ser ut, att det är viktigt att det inte är porslin i glaset mm.
  • Felanmälningar/problem med SVOA – har personlig kontakt med de flesta sophämtarna
  • Kontakt med Miljöförvaltning
  • Statistik/hållbarhetsrapporter
  • Marknadsföring – Reklam – Press
  • Jour vardagar 06.00-20.00
  • Jour helger 08.00-18.00

Upplägget bygger på att restaurangens avfall hämtas med små lastbilar för att dra mindre bränsle och har flera fraktioner i varje bil så de tar allt avfall direkt hos kunden. Bilarna töms i Frihamnen och när det är fullt där används en stor lastbil för att flytta det till Högdalen. Greenchild bemannas av Samhall vilket hanterar bemanningsproblematiken vid sjukdom och ger dessutom en stor samhällsnytta då personer med olika funktionsvariationer kommer ut i riktiga jobb. Här kan du läsa mer om Greenchild och komma i kontakt med Hasse. Oaxen Krog & Slip som inte var nöjda med sin sophanteringen och ville ha en mer personlig kontakt fick nys på Greenchild, som kom in på försök i två år och är nu inne på det tredje året, båda parter är mycket nöjda.

Mikroorganismer istället för UV-ljus i fläktsystemet

Under nätverksträffen pratade Oaxen även om att de har installerat Bioteria i fläktsystemet vilket är mikroorganismer som äter fett och håller rent i fläktarna. För Oaxen har detta varit en mer hållbar och kostnadseffektiv lösning än att använda UV-ljus.

Detta kommer läggas in i den Digitala Verktygslådan för nätverket som ni hittar här.

Vilken nätverksträff! Stort tack till Oaxen Krog & Slip och Hasse från Greenchild som gjorde avfall och kompost både spännande och engagerande, och tack till alla som medverkade på denna nätverksträff.

Nästa gång ses vi på Tekniska Museets restaurang. Nätverksträffen blir en tisdag i januari. Är det något speciellt ni vill lära er mer om då? Hör av er till oss med förslag.