Maten på tallriken
Maten är ju själva anledningen till att vi går på restaurang och det finns mycket att göra kring mat och råvaror:
- Servera ekologiskt
- Håll koll på palmolja och soja
- Ursprung på fisk, kött och vego
- Klimatsmarta recept och mycket mer
Det kanske viktigaste tycker vi är att vara öppen och transparent gentemot gästen. Redovisa ingredienser och ursprung och inled dialogen med dina gäster kring vilken mat de egentligen vill ha och är beredda att betala för.
Information
Det är lätt att göra rätt! Skapa din egen uppfattning om viktiga matfrågor, som palmolja, soja, ekologiska varor och klimatsmart mat.
Här finner du länkar till hemsidor där du kan läsa och lära mer om olika ämnesområden:
- Palmolja
- Soja
- Verktyg för klimatberäkning av måltid
- Vegoguiden
- MSC-certifiera din restaurang
- Köttguiden
- Fiskguiden
- Sex anledningar att byta till ekologisk mat
- Klimatsmart kokbok och tips
Verktyg
Läs översiktligt om mat, klimat och miljö hos Naturskyddsföreningen och mer detaljerat om matens klimatpåverkan i Mat-klimat-listan.
Använd checklistor för KRAV-certifiering.
Innehåller något palmolja? Sök på dina produkter i Dabas-databasen.
Goda exempel
På Zócalo finns en meny för vegetarianer, veganer och för de som vill äta mindre kött.