Finalister i fem priskategorier
Efter att ha gått igenom alla nomineringar som kommit in till 5-års jubileet har jurygruppen enats om tre finalister i respektive priskategori. På Nätverket Hållbara Restaurangers 5-års jubileum den 25 september 2018 i Södra Teaterns festvåning Champagnebaren utses vinnare i respektive kategori.
Årets Hållbara Kommunikatör
Avenyfamiljen
Inom Avenyfamiljen är kommunikation kring hållbarhetsarbetet en av grundstenarna och det berättas på hemsidan, för kunder och andra aktörer i branschen. Samtliga verksamheter inom Avenyfamiljen är KRAV-certifierade och val av ekologiska, KRAV-märkta och hållbara livsmedel stannar inte vid att nöja sig med det leverantörerna erbjuder utan inköparna driver på utvecklingen av produkter så att hållbarhetstänket finns med i så väl öl som örter och grönsaker. Koncernen har en 180m2 stor ekologisk takodling där grönsaker, örter och bär odlas. Råvaror som produceras på takodlingen används i koncernens restauranger.
Restaurangen Moderna Museet
På Moderna Museets restaurang finns synlig kommunikation kring hållbarhet på plats i restaurangen. Med hjälp av nudging hjälper de sina gäster att minska köttets andel på tallriken genom återkommande Gröna Veckor, vilket de följer upp och använder som kommunikation för återkoppling till restaurangens besökare. I den externa kommunikationen används i första hand facebook och man får också draghjälp via utskick till Moderna Museets vänner.
https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/besok-museet/mat-dryck/
SÖDRA TEATERN ♥ MOSEBACKE
Med små medel och stor vilja har restaurangen på kort tid lyckats bli en mer hållbar verksamhet – och dessutom fått med sig sina gäster på vägen. I nära samarbete med sin hållbarhetscoach har restaurangen Mosebacke Etablissement tagit hållbara beslut – som att sluta med sugrör, snittblommor och värmeljus – och kommunicerat det på ett lättsamt och lättförståeligt sätt.
https://sodrateatern.com/pa-tallriken/mosebacke-etablissement-en-del-av-hallbara-restauranger/
Årets Hållbara Innovatör
MrP
I ett samarbete med Göteborgs Universitet kring menyns inverkan på vad gästen beställer gjordes en s.k. nudgingstudie med mycket intressanta resultat. MrP har många stamgäster under lunchen och kunde följa förändringen i gjorda val och se en förflyttning från kött till mer fisk & vegetariska lunchalternativ. Förändringen höll i sig även vid återgång till de ”vanliga” menyerna. Studien bidrar som underlag till framtida menykomponering för hela branschen, t.ex. när restauranger vill minska sin klimatpåverkan.
UD Sveavägen
Urban Deli började tidigt med att experimentera i sina kök och ser innovation som en viktig del i hållbarhetsarbetet. I somras lanserades den veganska burgaren Juicy Vegan Meat som till och med blöder när gästen skär i den. Tidigare lanserade de ett Brödöl, gjort på överblivet bröd för att minska mängden matsvinn. Ölet har fått en uppföljare i Citruslager som görs på citrusfrukter som annars skulle kastas. UD visar att hållbarhet kan främjas genom innovativt mathantverk! Dessutom har UD fattat beslut om att ta bort alla grönsaker & frukt som fraktas med flygfrakt så att de gröna alternativen alltid är klimatsmarta.
https://www.urbandeli.org/hallbarhet/
vRÅ
På vRÅ möter japansk teknik och tradition den moderna nordiska gastronomin med en helt egen touch. Köksmästare Sofia B. Olsson har valt att arbeta med fisk och skaldjur i säsong och enbart från Sverige och Nordatlanten. Idag deltar Sofia i flera forskningsprojekt för att hitta mer hållbara fångst- och odlingsmetoder. Av en tillfällighet fick hon upp ögonen för det invasiva japanska jätteostronet. Tack vare att hon bestämde sig för att det bästa sättet att bekämpa de invasiva ostronen var genom att äta upp dem, har hon tillsammans med ostrondykare på västkusten varit med att introducera detta lokalt fiskade ostron på restaurangmarknaden.
Årets Hållbara Eldsjäl
Malin Söderström
Malin Söderström driver bl.a. restaurang Moderna Museet, MoMuMat och är krögare på Strömmas båt Gustafsberg VII. Som den första kvinnan i kocklandslaget har hon alltid värdesatt samarbete och när hon exponerades på baksidan av Arlas mjölkkartonger talade hon om värdet av nätverket som får henne att ta små steg i rätt riktning. Malin är generös, delar gärna med sig och tipsar branschkollegor att bli mer aktiva i hållbarhetsfrågan, t.ex. genom att bli medlemmar i nätverket. Malin är en sann ambassadör och utan henne hade nätverket inte fått den spridning det har idag.
https://www.stromma.se/grupper-foretag/stockholm/menyer/malin-soderstrom1/
Maria Stridh
Maria Stridh är VD för Mässrestauranger där bl.a. Teaterbaren, Stadshusrestauranger och Mässrestauranger i Malmö och Stockholm ingår. Alla restaurangerna i kedjan arbetar aktivt med hållbarhetsfrågorna och är antingen Svanenmärkta eller KRAV-certifierade. Maria vill att alla enheterna är helt transparent mot sina kunder och ser hållbarhet som en resa där man är öppen med hur långt man har kommit på vägen. Som den först restauratören att gå med i nätverket, har hon lagt både tid, pengar och stort engagemang på att hjälpa till att bygga upp Hållbara Restauranger. Utan Maria hade nätverket inte blivit till!
http://massrestauranger.se/om-oss-2/hallbarhet/malmo/
Petter Thylin
Petter Thylin driver Tapas, en liten restaurang med stor karaktär! Med stort engagemang och matglädje har Petter arbetat för att skapa hållbarhet. I nätverket ger Petter oss energi och glädje och har varit ett föredöme i att sprida nätverket i hela Västerbotten. Med en nyfiken blick och stort intresse har Petter tagit sig an miljöarbetet som i första hand verkade stort och svårt. Genom att inspirera sin personal har viner bytts ut till ekologiska, glödlampor blivit till LED och take-away lådor har bytts ut från aluminium till kartong. Petter visar att även restauranger med små personella resurser kan arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor på ett effektivt sätt.
Årets Hållbara Meny
Elwing & Co Catering
Med tydlig information på alla menyer ges Elwings cateringgäster och besökare på Berwaldhallen möjlighet att välja utifrån sina preferenser genom Elwings Noga Utvalt som både finns på menyerna och hemsidan. För att en maträtt ska få symbolen Noga Utvalt innehåller den minst 50% certifierat innehåll, vilket t.ex. kan vara lokalt, i säsong, från Sverige och ekologiskt. Elwing inspirerar andra genom att dela med sig av sina val på hemsidan.
http://elwingcatering.se/noga-utvalt/
Junibackens restaurang
Junibacken har under våren börjat erbjuda vego-mat till barnen, är sedan tidigare KRAV-certifierade och arbetar innovativt med att minimera sitt matsvinn genom att regelbundet bjuda in till svinnfika. För de små gästerna kommer det förhoppningsvis vara en självklarhet att inte behöva fråga om maten som serveras är ekologisk eller hållbar, utan vara en självklarhet att det på tallriken ligger mat i portioner och av råvaror som inte äventyrar nästa generations möjligheter. Genom en kombination av innovation och kommunikation har de lyckats skapa en hållbar meny.
https://www.junibacken.se/just-nu/junibacken-inleder-samarbete-med-vego-mattias/
Mando Steakhouse
Som första steakhouse i Sverige har de gått in i märkningen Kött från Sverige. Dettaskiljer ut dem i branschen med bra kött ur miljö- och djurvälfärdssynpunkt. På Mando gäller devisen ”man vet alltid vad man får”. Genom märkningen kan de prata med sina gäster om att välja kött med omsorg, för låg antibiotikaanvändning, kortare transporter och behovet av att Sverige är självförsörjande när det gäller livsmedel. Mando Steakhouse är ett gott exempel på att varje restaurang, oavsett inriktning kan ta steg mot en hållbarare näring.
http://www.mandosteakhouse.com/miljo/
Årets Hållbara Restaurang
Gotthards
Gotthards har under året gjort stora satsningar där hållbarhetstanken följer med i allt, från val av transporter med cykelbud, ökad nivå i sin KRAV-certifiering och val av odlare som levererar direkt till verksamheten. Med den nya lunchsatsningen ”Svinngott” räddar restaurangen dagligen frukt och grönt som annars skulle ha kasserats av grossisten. I samma satsning har Gotthards gått över till en helt vegetarisk lunchmeny med möjlighet att köpa till kött. På detta sätt har Gotthards förändrat beteendet och attityder hos både grossister och gäster, stammisar som nya. Gotthards driver även en egen odling som ger dem grönsaker till middags-serveringen, framförallt under hösten är det riktigt uppskattat och ger även arbetstillfällen i Umeå.
Junibacken
Genom sitt helhetstänk i allt från menyplanering och information till gästerna är Junibacken med och formar kommande generations efterfrågan på restaurang. När de små gästerna växer upp är det förhoppningsvis en självklarhet att inte behöva fråga om maten som serveras är ekologisk eller hållbar, utan en självklarhet att det på tallriken ligger mat i portioner och av råvaror som inte äventyrar nästa generations möjligheter. Genom en kombination av innovation och kommunikation är de en inspiratör för andra krögare att arbeta mer med hållbarhet.
https://www.junibacken.se/vart-hallbara-arbete/
Skepparholmen Nacka
På Skepparholmen Nacka drivs ett brett och gediget hållbarhetsarbete i alla led. Redan år 2008 arbetade de fram ett ledningssystem som idag är navet i deras Gröna Arbetssätt och omfattar ISO 14000, 9000 & 20121. Skepparholmen Nacka är även Svanen-, KRAV-, MSC- & ASC-certifierade och med ett värderingsarbete som idag står som symbol för verksamheten: H2O -”Härligt, Hållbart & Omtänksamt” har hela hållbarhetsarbetet knutits ihop.
https://www.skepparholmen.se/se/om-oss/vaart-groena-arbetssaett/
För mer information
Ellinor Eke, initiativtagare Nätverket Hållbara Restauranger och jurymedlem, 0702-713 513 eller ellinor.eke@uandwe.se