Nudging funkar även på a la carte
Inom ramen för Hållbara Restaurangers nätverk i Göteborg har Christina Gravert och Verena Kurz vid Göteborgs Universitet testat effekten av olika utformning av menyn i ett kontrollerat experiment med ett slumpartat urval hos Mr.P, en av de medverkande restaurangerna. Att utforma menyn till förmån för vegetarisk mat visar sig ha en stor och signifikant effekt på viljan att beställa en vegetarisk maträtt i stället för kött. Studien visar att det finns en grupp individer som är villiga att ändra köttkonsumtionen till förmån för fisk eller vegetariskt, åtminstone på kort sikt. Resultaten visar att även mindre privata restauranger, med små kostnadseffektiva insatser väsentligt kan minska koldioxidutsläppen från den mat de serverar.
Är du intresserad av att veta mer eller vore det intressant att genomföra en vetenskaplig nudgingstudie på din restaurang, är du välkommen att ta kontakt med Christina Gravert på Göteborgs Universitet. Här kan du läsa en intervju med henne om att vi alla kan behöva en liten knuff!