Matens klimat- och miljöpåverkan
Det låter kanske märkligt, men mat har en stor klimatpåverkan. Idag ligger vi på 1,5 ton CO2/person bara för mat, och det gäller att få ner det till 1 ton totalt (inkl. flyg m.m.) för att stabilisera klimatet. Det finns många åtgärder du kan vidta på din restaurang, även inom andra områden, för att bli mer miljö- och klimatanpassad!
Information
Att välja rätt el är ett enkelt och billigt sätt att göra skillnad för miljön. Det räcker med ett telefonsamtal till ditt elbolag. Fråga efter Bra Miljöval-märkt el eller klimatpositiv el.
Lär dig mer om energieffektivisering på restaurang och hotell via Energimyndighetens kunskapsportal. Du behöver skaffa dig ett konto för att komma åt webbutbildningarna.
Att ha avfallssortering med många olika fraktioner, inklusive matavfall, spar både energi och resurser. Läs mer här!
Verktyg
Ha koll på vilka krav som gäller för att blir Svanenmärkt
Miljödiplomering: ett enkelt system som ger ordning och reda
Klimatdiplomering: få koll på din klimatpåverkan
Klimatberäkning och klimatkompensation: ”Det man inte mäter kan man inte påverka.”
Få koll på kolet och ta klimatansvar, samt minska behovet och beroendet av fossil energi.
Upphandlingsmyndighetens nyttokalkylator heter numera LCC-verktyg och tar hänsyn till inköpets hela livscykelkostnad.
Solidarisk återvinning genom Greenchild som både spar kostnader för dig, ger jobb till fler på Samhall samt ger överskottet till Hand in Hand.
Goda exempel
Fler restauranger i Stockholm ser till att deras matavfall blir energi åt andra genom biogas.
Teaterbaren i Stockholm arbetar aktivt med hållbarhet.